Recept:

Citroen-gember koekjes

 

Ingrediënten:
– 250 g bloem
– 100 g zachte boter
– 5 eetlepels melk
– geraspte schil van een (biologische) citroen
– 1 eetlepel citroensap
– 2 theelepels vers geraspte gember
– 1 theelepel bakpoeder
– 100 gr. suiker
– snuf zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 gr. Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat.
2. Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg. Voeg wat melk toe mocht het deeg wat droog zijn.
3. Rol ongeveer 15 balletjes van het deeg die even groot zijn, eventueel kun je ze afwegen.
4. Druk de bolletjes plat tot een koekje op de bakplaat en bak ze zo’n 15-20 min.
5. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.

 

 

Recept:

Vruchtentaart: snel, simpel en smakelijk

Je krijgt onverwachts bezoek of je heb ineens zo’n zin in wat lekkers: deze taart zet je werkelijk in een mum van tijd op tafel.

In dit recept gebruikt ik een springvorm van 26 cm maar je kan het aanpassen aan wat je in huis hebt. Ik heb de bodem zelfs wel eens in een koekenpan gemaakt toen we met de camper op vakantie waren.

Ingrediënten:
– 200 gr verkruimelde koekjes (Bastogne is lekker, net als Krakelingen. Kijk gewoon wat je huis hebt.)
– 100 g gesmolten boter
– 250 gr roomkaas of als je dat niet hebt kun je eventueel creme fraiche gebruiken of geklopte slagroom
– Fruit. Dit kan vers zijn, uit een blik (vlaaivulling bijvoorbeeld) of uit de vriezer (kersen zijn lekker)
– poedersuiker (optioneel)

Bereiding:
1. Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter en druk deze stevig aan op de bodem van je bakvorm. Zet een half uur in de koelkast of als je haast hebt even in de vriezer.
2. Roer de roomkaas even los. Mocht je erg van zoet houden voeg dan wat poedersuiker toe maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. Eetlepel jam kan ook of bijvoorbeeld lemoncurd, dat is echt het lekkerste.
3. Als de bodem is afgekoeld smeer je de roomkaas er over uit en decoreer je de taart met het fruit wat je hebt.

Eet smakelijk!

Tip: met glutenvrije koekjes heb je een glutenvrije taart!

 

 

Recept:

Bananencake met noten en pure chocolade


Ingrediënten:
– 4 rijpe bananen (± 500 g zonder schil)
– 85 g boter, gesmolten
– 80 g volle yoghurt
– 115 g suiker
– 3 eieren
– vanille (zakje suiker of 1 tl extract)
– 260 g bloem
– 2 tl bakpoeder
– snufje zout
– 135 g pure chocolade, fijn gehakt
– 135 g pecannoten
– eetlepel rum (optioneel)

 

 

Bereiding:

1. verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 cm (of een ronde springvorm van ± 23 cm)
in met boter en bekleed deze met bakpapier.
2. Rooster de pecannoten zo’n 8-10 min in de warme oven. Zo krijgen ze veel meer smaak dus dat is echt de moeite waard.
Let op: door de hitte roosteren de noten nog verder door als ze uit de oven zijn. Hak de noten in grove stukjes.
3. Doe 4 geprakte bananen in een een ruime kom. Voeg daarna de gesmolten boter, de yoghurt, de suiker, de eieren, de vanille
en eventueel de rum toe. Roer alles goed door tot een geheel.
4. Vul een kleinere kom met het bloem, het bakpoeder en het zout. Zeef het bloemmengsel boven het bananenmengsel en
mix het met een spatel door elkaar heen.
5. Voeg vervolgens de gehakte chocolade en de pecannoten toe en roer even snel door elkaar, bakpoeder begint namelijk
meteen te werken als het met vocht in aanraking komt dus het is zaak om het geheel zo snel mogelijk in de oven te krijgen.
6. Bak de cake ongeveer 50 min. De cake is gaar als die in het midden bijna net zo stevig aanvoelt als aan de zijkant. Mocht
de cake te donker worden kunnen je hem afdekken met een stukje zilverfolie.
7. Laat de cake afkoelen op een rooster

Pin It on Pinterest

Share This