De oranjekoorts is voorbij maar een taart met smakelijke oranje bolletjes moet nog kunnen, toch? Om zo los uit de hand te eten vind ik abrikozen wat droog maar in een taart verwerkt smaken ze werkelijk heerlijk. Het deeg voor de bodem is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.

Bodem:

● 125 gr. koude boter in kleine stukjes

● 100 gr. poedersuiker

● mespuntje zout

● 250 gr. bloem

● 1 eierdooier

● 2 eetlepels koude melk

En verder

● 9 stuks verse abrikozen

● 150 gr amandelspijs

● 2 ei

● 125 gr. crème fraîche

● sap 1/2 citroen

● 50 gr. suiker

● geschaafde amandelen

Zeef voor de bodem de bloem in een kom en voeg de suiker, het zout en de eierdooier toe. Wrijf met koele handen de boter door het bloemmengsel. Voeg de koude melk toe en kneed het deeg zo kort mogelijk tot een samenhangende bal. Verpak het deeg in plastic folie en leg het tenminste 1 uur in koelkast of zo’n 20 minuten in de vriezer.

Vet een lage taartvorm met losse bodem (doorsnede 26 cm) in met boter. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een min of meer ronde lap. Rol de het deeg voorzichtig om je deegroller heen  en drapeer hem daarna voorzichtig in de taartvorm. ‘Boetseer” het deeg netjes in de vorm zodat deze geheel bedekt is. Zet hem vervolgens weer een half uurtje in de koelkast om goed koud te worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de taartbodem ruim met bakpapier en strooi de steunvulling (gedroogde bruine bonen of keramische bakkorrels) erop. Zet zo’n 20 min in de oven.

Ondertussen prak je het amandelspijs los met een half losgeklopt eitje tot het goed goed gemengd is. Tussen 2 vellen plasticfolie kun je handig het spijs uitrollen tot een ronde plak van zo’n 26 cm.

Zet vervolgens een pannetje water op en blancheer heel kort (mac 30 sec.) de abrikozen in kokend water zodat je, net als bij tomaten, het velletje makkelijk kan verwijderen. Halveer de abrikozen en verwijder de pit.

Als de bodem uit de oven is verwijder je de steunvulling en (voorzichtig) het bakpapier. Trek het bovenste velletje plastic folie van de spijs af, keer de plak om op de deegbodem en verwijder het andere velletje. Verdeel de abrikozen netjes over de bodem. Bak een kwartiertje in de oven, wederom op 180 gr.

Meng in een kom 1 1/2 losgeklopt ei met de crème fraîche, 50 gr. suiker en het sap van een halve citroen. Schenk dit roommengsel tussen de abrikoosjes en zet de taart terug in de oven. Verhoog de temp. naar 200 graden en bak de taart in zo’n 30 min verder af. Garneer als laatste de taart met het geroosterd amandelschaafsel. Dit roosteren kan in een droge koekenpan of in de oven (wel even bijblijven!)

Veel succes met bakken en eet smakelijk!

PS: Deze taart is ook te bestellen voor als je geen energie/tijd/zin hebt om zelf aan de slag te gaan.

Pin It on Pinterest

Share This